Lära sig av proffsen – det du behöver veta om att blogga

Att blogga är inte så enkelt som man kan tro, åtminstone inte om man vill tjäna pengar på det och sannerligen inte om man vill ha det som heltidsjobb. Om du har fastnat i ditt bloggande eller inte vet hur du kommer igång på rätt sätt, är det här perfekta artikeln för dig. 

Nischa din blogg

Om man vill få spridning på sig blogg eller önskar att bloggen en dag blir uppköpt av ett företag, är det chanserna större om man nischar sig. Att blogga inom mode, inredning, hälsa, träning och underhållning såsom filmer är svårt, det finns så många bra bloggar redan. En del lyckas slå igenom inom dessa segment, men chansen är minimal.

Då är det bättre att blogga om mindre populära ämnen. Det finns alltid läsare till ett ämne och bloggar man om ett nischat ämne kommer man förr eller senare bli expert på området. Och när man blir expert blir man bloggen som företagen vänder sig till när de behöver hjälp eller expertis inom området.

Ju mer nischat, desto svårare att slå igenom, men troligtvis är du ensam att skriva om det ämnet och det lovar gott. En anledning varför nischade bloggar fungerar är att när utbudet är så stort, börjar man bli mer kräsen på vad man vill ha.

Kolla exempel in bloggen som bara visar bilder och videos om saker som passar perfekt i/på/bredvid andra saker. Ett väldigt smalt och nischat område. Kanske svårt att tjäna pengar på, men bloggen är populär och kan därmed sälja annonsplatser om hen vill.

Hängivelse

Man kommer ingenstans i sitt bloggande om man inte går in för det med hjärta och själ. Man kan inte skriva ett inlägg per dag i två veckor och sedan ta en paus i en månad. Är man oberäknelig kommer läsaren att vända sig till en annan plats. Om man inte uppfyller samma nivå och format på texten kommer läsare att försvinna. Man måste visa hängivelse till sin blogg för att läsarna ska visa sin.

Ett bra exempel är denna blogg där ett team av bloggare reser runt hela världen och berätta vad som händer på olika pokerturneringar och live events. För att kunna täcka alla events har de ett helt team av bloggare som hjälps åt att sköta detta. Bloggarna är experter på poker och gör kontinuerliga uppdateringar för att hålla bloggen levande.

Eller varför inte följa den här sextonåriga tjejens exempel. Hon bloggar om mat och hälsosam livsstil och gör upp till 14 inlägg i veckan. Hennes blogg har blivit populär eftersom hon uppdaterar den väldigt ofta, håller sig till ämnet och har lärt sig hur man sprider information om bloggen.

Marknadsföra sig själv

En sak som amatörbloggare inte kan så mycket om, men som proffsen vet alltför väl, är makten av bra marknadsföring. Man måste investera tid och pengar på den här delen för att lyckas.

shutterstock_358538891Ett bra nybörjarsätt att sprida kunskap om bloggen är att kommentera på andras bloggar. Skriv inte bara en kommentar för att få med ditt namn och blogg: ge en åsikt, öppna upp för diskussion eller ge ärligt beröm. Kommentarerna måste ha substans för att folk ska lockas att klicka sig vidare till din blogg.

Sedan kan man alltid koppla ihop sin blogg med sociala medier. Du kanske twittrar mycket om samma ämne eller har en Facebooksida som är intressant. Koppla ihop dem för att få in läsare från flera håll. Göm inte RSS och prenumerationsknapparna långt nere på sajten. Visa den tydligt så att läsarna enkelt kan få nyhetsbrev eller notiser när någonting nytt dykt upp på bloggen.

Man kan också försöka gästblogga och delta i olika communitys för att sprida ordet om sin egen blogg. En av de mest välbetalda bloggarna i världen, Gina Tripani, är exempelvis känd för sin blogg om att göra livet enklare och roligare. Hon deltar på flera forum och andra sajter där hon gästbloggar eller erbjuder tips från sin blogg. Hon syns på flera platser än bara en och har därmed flera plattformar för sprida information om sig själv och sin blogg.