E-sport är på uppgång

E-sport verkar njuta av en alldeles otrolig uppgång i popularitet. En snabb bildsökning på Google på “e-sport” ger ett uppslag av bilder med hela arenor fyllda med folk som spelar eller bevittnar e-sport. E-sportturneringarna är gigantiska. Men vad går det egentligen ut på? Vad spelar man och hur?

“E” i e-sport står för elektronisk. Det är kanske inte ett särskilt målande namn, men det handlar alltså om att man spelar spel på dator eller konsol mot varandra. De flesta har antingen varit med på eller hört talas om LAN-partyn där folk kopplar samman sina datorer och spelar spel mot varandra. Man kan utöva e-sport via LAN-partyn (det finns professionella sådana) eller spela via internet utan att man bär med sig sin dator någonstans.

E-sport är inget nytt egentligen. Man har tävlat i datorspelande ända sedan man började göra dem i princip. Men idag har det utvecklats något otroligt. Om man är tillräckligt duktig kan man bli proffs, antingen som en individ eller som ett lag. Det beror på vilket spel som man spelar. Stora pengar kan vinnas i prestigefyllda spelturneringar. The International är ett exempel på en turnering där man kan vinna rikligt med pengar om man är duktig. Det är en turnering för folk som spelar Dota 2 och prispengarna mäter flera miljoner dollar per turnering. Det finns väldigt många fler turneringar än The International och fler lär det också bli framöver.

Betting på e-sport

Om man inte är på den nivån att man kan utmana proffs så kan man ändå få en chans att känna sig delaktig om man bettar på e-sport. Precis som vanlig sport alltså. Man kan spela på massor av olika spel och event. Till exempel Overwatch. Det finns bra guider så som http://esportbonus.nu/overwatch/ som går igenom hur man kommer igång.